26 nov 2008

Somalia = Pirates?


Apareixia dies enrere una noticia en la que s’informava que una fragata hindú havia enfonsat un vaixell pirata somali en aigües internacionals.
Doncs bé, ara resulta que l’exèrcit hindú va enfonsar també un
pesquer tailandès segrestat per aquests pirates, així com també un dels dos vaixells pirates somalis.

El pirateig en aigües del golf d’Aden (lloc de pas estratègic en les rutes del tràfic marítim des de Europa cap al llunyà orient i viceversa) per part de pirates somalis s’ha convertit en noticia habitual en les ultimes setmanes. Només l’últim any, l’OMI (Organització Marítima Internacional) ha
comptabilitzat més de 120 atacs durant aquest any.


Ver mapa más grande

S’ha de fer constar que el 90% del tràfic de mercaderies internacional és marítim. D’aquest percentatge, quasi un 50% entre Europa i Àsia que passa per aquest punt. És per aquesta raó que tant la Unió Europea com Rússia estant enviant els seus vaixells de defensa a la zona.
I és que, des de que Xina en primer lloc i l’Índia en segon, es van convertir en les fabriques del món, aquesta es una ruta increïblement estratègica per Europa.

Es ben cert que existeixen d’altres llocs conflictius amb la pirateria, com l’estret de Malacca, entre Singapur i Malàisia, però ni l’afectació ni el nombre d’atacs són els mateixos.
La situació en particular de
Somàlia, país sense govern des del 1991 i fraccionat per les diverses etnies i clans, contribueix a que des d’allà sorgeixin bandes pirates sense escrúpols que s’atreveixen a sortir a aigües internacionals i segrestar vaixells petroliers com el “Sirius Star”d’aquests últims dies. La pirateria, de moment, els hi està sortint rendible... ja veurem fins quan.

0 comentaris: